filomeniflogerou
Τοξική Θετικότητα: Σπάζοντας Την Φούσκα Του "Είμαι Καλά"
Από την Φιλομένη Φλογερού
Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα αν έχεις ακούσει ποτέ σου για την «Τοξική Θετικότητα». Σε κάθε περίπτωση, στο σημερινό άρθρο θα ενημερωθείς για το τι ακριβώς είναι η τοξική θετικότητα, καθώς και το πώς επηρεάζει τη ζωή του ανθρώπου που τη βιώνει.

Αρχικά, ως τοξική θετικότητα χαρακτηρίζουμε την κατάσταση όπου κάποιο άτομο προσπαθεί να αισθάνεται διαρκώς θετικά και χαρούμενα συναισθήματα, ανεξαρτήτως του πόσο αρνητική κι άσχημη είναι η κατάσταση που βιώνει στην πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια πεποίθηση ότι, όσο πιο δύσκολη, στενάχωρη και αρνητική είναι μια κατάσταση που βιώνει το άτομο, τόσο πιο θετικά και αισιόδοξα πρέπει να νιώθει και να συμπεριφέρεται.
Φυσικά, αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το τι πραγματικά συμβαίνει στο άτομο. Έτσι, η τοξική θετικότητα συνήθως λειτουργεί και ως ένας μηχανισμός άμυνας, ενώ συγχρόνως το άτομο αποφεύγει στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δυσχεραίνει τη ζωή του. Επιπροσθέτως, θεωρεί ότι είναι «λάθος» να νιώθει αρνητικά συναισθήματα, ενώ όταν «συλλαμβάνει» τον εαυτό του να μην αισθάνεται απολύτως θετικά, αισθάνεται ενοχές και ντροπή.

Πώς Η Τοξική Θετικότητα Επηρεάζει Τη Ζωή Ενός Ατόμου
Ουσιαστικά, όποιος βιώνει τη τοξική θετικότητα ζει σε μια άρνηση των αληθινών αρνητικών του συναισθημάτων. Τα συναισθήματα του, τα οποία καταπιέζονται ώστε να είναι μονίμως θετικά και «καλά», έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζει.
Όπως αντιλαμβανόμαστε, αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα σε όποιον την βιώνει, καθώς τα καταπιεσμένα συναισθήματα του ατόμου κάποια στιγμή ενδέχεται να «σκάσουν». Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, ενδεχομένως αυτά τα συναισθήματα να οδηγήσουν το άτομο σε καταθλιπτικές τάσεις ή σε εξάρσεις νεύρων.
Έτσι, το άτομο καταλήγει να ζει διαρκώς σε μια φούσκα του «είμαι καλά», δίχως να μπορεί ουσιαστικά να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τα αληθινά του συναισθήματα. Ίσως θα μπορούσε να πει κάποιος ότι, υπό μια οπτική, ζει σε ένα καλά δομημένο ψέμα.
Πόσο όμως αντέχει ο πύργος από ψέματα που έχει χτίσει μέσα του – κι ενδεχομένως κι έξω του;

Ποιες Επιλογές Έχει Το Άτομο Που Συνειδητοποιεί Ότι Βιώνει Την «Τοξική Θετικότητα»;
Πάντως, αντιλαμβανόμαστε ότι μια τέτοιου είδους κατάσταση μάλλον δεν είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί σε κάποιον άνθρωπο. Κατά την άποψή μου, σε κάθε φάση της ζωής μας καλούμαστε αρχικά να αναγνωρίσουμε και μετέπειτα να αποδεχτούμε τα πραγματικά συναισθήματά μας.
Πιστεύω, λοιπόν, πως αυτό χρειάζεται αρκετή ειλικρίνεια αρχικά με τον εαυτό μας και στην πορεία με τους συνανθρώπους μας. Έτσι, είναι ωφέλιμο να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες καταστάσεις προκύπτουν στη ζωή μας – όσο δύσκολες ή στενάχωρες κι αν είναι – τόσο με ειλικρίνεια όσο και με θάρρος, τόλμη, πίστη κι ελπίδα.
Φυσικά, εδώ κρίνεται απαραίτητο να αναφέρουμε ότι, όπου και όταν χρειάζεται, το καλύτερο είναι να ζητάμε και την ανάλογη βοήθεια. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν κι εμείς αδυνατούμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, τότε κρίνεται απαραίτητο να απευθυνθούμε σε συνανθρώπους μας που γνωρίζουν τι να κάνουν για να μας βοηθήσουν.
Σίγουρα πάντως, δεν είναι ωφέλιμο να προσπαθούμε να πείσουμε τους άλλους – και κυρίως τον εαυτό μας – ότι είμαστε ήρωες. Αντίθετα, το πιο ηρωικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι, όπως το σκέφτομαι εγώ, το να αναγνωρίσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και να λάβουμε τα ανάλογα μέτρα.
Το να ζητήσουμε βοήθεια από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το πώς να μας βοηθήσουν είναι ένα καλό βήμα. Ένα άλλο βήμα ίσως είναι να δώσουμε χώρο στον εαυτό μας να σκεφτεί καθαρά και να βιώσει τα αληθινά του συναισθήματα.

Η Ελεύθερη Έκφραση Των Συναισθημάτων Σου Ίσως Είναι Λυτρωτική
Όποια κι αν είναι η λύση για εσένα, ένα είναι το σίγουρο: Το «είμαι καλά» έχει μεγαλύτερη αξία όταν το χρησιμοποιείς τις φορές που ειλικρινά αισθάνεσαι έτσι.
Για τις υπόλοιπες, μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά και να πεις την αλήθεια για το πώς νιώθεις.
Η έκφραση είναι σημαντικός παράγοντας για μια ισορροπημένη ζωή και πάντα μας ωθεί στο να λύσουμε ορισμένα θέματα και να βελτιωθούμε.
Μήπως ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να αλλάξεις τον τρόπο που επικοινωνείς τα συναισθήματα σου – μέσα σου κι έξω σου;
Μοίρασε Πίστη, Ελπίδα κι Αγάπη.
Φιλομένη