top of page
  • Εικόνα συγγραφέαfilomeniflogerou

Μητρότητα: Απλά Απόλαυσέ Το!

Έγινε ενημέρωση: 29 Νοε 2022


Βιώνοντας την πρώτη μου εγκυμοσύνη και αργότερα την μητρότητα και συζητώντας παράλληλα με πολλές έγκυες και μητέρες, έφτασα να αναρωτιέμαι για τον ρόλο της μητέρας στις σύγχρονες κοινωνίες, καθώς συγχρόνως σκέφτομαι πως την μητρότητα - για εμένα τουλάχιστον - αξίζει να την απολαύσεις.

Αρχικά, μητέρα γίνεσαι από την πρώτη στιγμή που συλλαμβάνεται το έμβρυο μέσα στην κοιλιά σου. Έτσι, είτε είσαι έγκυος, είτε έχεις γεννήσει (είτε δεν γεννήσεις καν ποτέ), λέγεσαι "μαμά".


Όταν μιλάμε για την μητρότητα, μιλάμε για έναν ρόλο που εμπεριέχει ήδη την ευθύνη του να φέρεις εις πέρας την πλήρη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενός άλλου ατόμου. Η ομορφιά και τα καθημερινά "δώρα" που σου δίνει αυτή διαδικασία είναι απεριόριστα, απίθανα και σίγουρα, μοναδικά!

Με αφορμή, λοιπόν, την ημέρα της γιορτής της μητέρας, σκέφτηκα πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται η κάθε γυναίκα και γενικότερα ο κάθε άνθρωπος αυτόν τον ρόλο - τον ιερότερο ίσως όλων - της μαμάς.

Θυμάμαι την περίοδο της εγκυμοσύνης μου, ενώ σε λίγο καιρό θα κρατούσα το μωρό μου αγκαλιά και θα χαιρόμουν κι εγώ επιτέλους κι επίσημα τον τίτλο της “μαμάς”. Νομίζω ότι σκεφτόμουν τότε πόσο διαφορετική είναι η ζωή ενός ανθρώπου (γυναίκα ή άντρα, μητέρα ή πατέρα) όταν πλέον επιλέγει κι αποφασίζει συνειδητά να γίνει γονέας. Το παιδί σου είναι κομμάτι σου κι αυτό ούτε αλλάζει ούτε θέλεις να αλλάξει ποτέ!


Είναι ίσως ένα από τα ομορφότερα και σημαντικότερα ταξίδια που βιώνεις κι έχεις βιώσει στη ζωή σου...Όλα αρχίζουν με ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Μένεις Έγκυος - Και Μετά Τι;Θυμάμαι να κρατάω το πρώτο θετικό τεστ στα χέρια μου, να κοιτάω τον σύζυγό μου και να τον ρωτάω:

“Ισχύει; Είναι αλήθεια; Θα γίνω κι εγώ επιτέλους μαμά;” Ήταν κάτι που ήθελα από παιδί (για την ακρίβεια από δύο χρονών).Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την εγκυμοσύνη ως περίοδο, γενικά ίσως κρύβει κάποιες δυσκολίες αναλόγως την περίπτωση (σωματικές και συναισθηματικές) - ειδικά αν είναι η πρώτη. Κι αυτό είναι απόλυτα λογικό και φυσιολογικό. Δεν είσαι μόνη σου πλέον στο σώμα σου. Μέσα σου αναπτύσσεται ένα άλλο πλάσμα, με το οποίο συνυπάρχετε.


Αν είσαι σαν τη δική μου περίπτωση, κάνεις εμετούς κάθε μέρα (εγώ φτάνω τους πέντε), ίσως να ζαλίζεσαι, να κοιμάσαι συνέχεια και πάει λέγοντας. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων που νιώθει μια γυναίκα όταν είναι έγκυος - και προσωπικά τα θεωρώ όλα φυσιολογικά.


Ωστόσο, η κάποια πιθανή δυσκολία δεν αναιρεί την ομορφιά και το πόσο σημαντικό είναι το έργο που επιτελείς. Και, μόλις έρθει η ώρα σου, έχεις τις σωστές συσπάσεις και ίσως σπάσουν και τα νερά, έρχεται η ώρα του τοκετού.

Μάνα - Μητέρα - Μαμά: Απλά Απόλαυσέ Το!


Σύμφωνα με ορισμένα από τα πρότυπα που επικρατούν και προωθούνται μερικές φορές με διάφορους τρόπους, μια μητέρα (κάποιες φορές) δεν αρκεί να είναι μόνο μητέρα και να ακολουθεί το ένστικτό της.


Δυστυχώς, αυτό που ίσως βιώνουν αρκετές μαμάδες είναι μια διαρκής απαίτηση του να είναι άψογες και "τέλειες" σε κάθε επίπεδο, όλες τις ώρες της ημέρας, γεγονός το οποίο (από τον τρόπο που ακούγεται και μόνο) είναι αρκετά πιεστικό - στην περίπτωση που κάποια μητέρα επιχειρήσει να το ακολουθήσει.

Οι πρακτικές συνθήκες και οι εξωτερικοί παράγοντες παίζουν, φυσικά, σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι οι προτεραιότητες αλλάζουν αναλόγως την οικογένεια, την ηλικιακή φάση που διανύει το/τα παιδί/παιδιά, καθώς και τις ανάγκες της ίδιας της μητέρας.


Δεν είναι όλες οι ημέρες ίδιες ούτε όλες οι οικογένειες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Για εμένα, σημαντικό είναι να απολαμβάνεις τη διαδικασία του μεγαλώματος του παιδιού σου και να βιώνεις στο έπακρο κάθε στιγμή με την οικογένεια που έχεις δημιουργήσει.
Κάποιος θα σκεφτόταν ότι όλες οι μητέρες είναι καταπληκτικές για τα παιδιά τους, γιατί τα κατάφεραν μέχρι εδώ και συνεχίζουν να τα καφέρνουν παρά τις αντιξοότητες που ενδεχομένως αντιμετωπίζει η κάθε μια.


Απόλαυσέ το και ζήσε την κάθε στιγμή με το / τα παιδιά σου!


Είσαι ήδη η υπέροχη μητέρα, γιατί συνέβαλες στη δημιουργία ενός ανθρώπου.


Πόσο όμορφο και σημαντικό είναι αυτό!..
bottom of page