top of page
  • Εικόνα συγγραφέαfilomeniflogerou

Μήπως Τελικά Στις Ερωτικές Σχέσεις Γίνεσαι Το “Αιώνιο Θύμα”;

Έγινε ενημέρωση: 5 Ιαν

Της Φιλομένης Φλογερού


Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε σίγουρα υπάρξει - ή είμαστε ακόμα - θύματα στις ερωτικές μας σχέσεις. Και, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προσπαθούμε να σπάσουμε τα μοτίβα μας και να σταματήσουμε να είμαστε το αιώνιο θύμα, αδυνατούμε να βρούμε τι φταίει και συνεχίζουμε να δρούμε με τον ίδιο τρόπο και να μπαίνουμε σε σχέσεις και καταστάσεις ως θύματα.

Λένε ότι είναι παράνοια να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Όταν το συνειδητοποίησα αυτό, κατάλαβα ότι κάτι πρέπει να αλλάξω προκειμένου να μην την πατάω κάθε φορά.





Τι μας φταίει όμως και θυματοποιούμαστε στις ερωτικές σχέσεις μας;


Αρχικά, ο ρόλος της οικογένειας είναι πολύ βασικός και σημαντικός, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τα περισσότερα θέματα που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας. Εάν είχαμε στην οικογένεια κάποιον γονέα που γινόταν θύμα στον άλλον, τότε το πιο λογικό είναι να υιοθετήσουμε αυτή τη συμπεριφορά.


Ένα δεύτερο που σίγουρα επηρεάζει την κατάσταση και παίζει τεράστιο ρόλο είναι η αρχική μας επιλογή. Τι εννοώ; Πρέπει να συνειδητοποιούμε εξ αρχής τον τρόπο που επιλέγουμε να μπούμε σε μια σχέση. Αν επιλέγουμε από την αρχή τον λάθος άνθρωπο να είναι δίπλα μας, τότε είναι πιο δύσκολο να σπάσουμε τα λανθασμένα μοτίβα στην πορεία της σχέσης. Πρέπει από την αρχή να βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε κάνει τη σωστή επιλογή ερωτικού συντρόφου και ότι θέτουμε τα σωστά όρια.


Τα όρια είναι ένας άλλος βασικός λόγος που μας ταλαιπωρεί η ταμπέλα του αιώνιου θύματος. Συνήθως, εξαιτίας της ανάγκης μας να βρισκόμαστε σε αυτή τη σχέση και να είμαστε με το συγκεκριμένο άτομο, δεν θέτουμε τα σωστά όρια και γινόμαστε θύματα των καταστάσεων ή και του συγκεκριμένου ατόμου. Τα όριά μας πρέπει να είναι ξεκάθαρα από την αρχή και περιλαμβάνουν τόσο το τι ανεχόμαστε και μας αρέσει, όσο και το τι δεν θέλουμε να γίνεται.





Τέλος, μια βασική αιτία που την “πατάμε” είναι και θυματοποιούμε τον εαυτό μας είναι ότι έχουμε λανθασμένη εικόνα για τον εαυτό μας. Ο τρόπος που βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας είναι και ο τρόπος που τον προβάλουμε. Επομένως, αυτήν την εικόνα θα λάβει και ο άνθρωπος απέναντί μας. Αν έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να πατήσουμε στα πόδια μας, ο άλλος το αντιλαμβάνεται αυτό και συνειδητά ή ασυνείδητα το εκμεταλλεύεται. Χρειάζεται να δουλέψουμε πολύ το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας σε μια σχέση προκειμένου να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε.


Η Life Coach Catia Marjary μας μιλάει για τα χαρακτηριστικά του "αιώνιου θύματος" και το τι πρέπει να κάνει για να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του. Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί.






Ποια Είναι Τα Χαρακτηριστικά Του Αιώνιου Θύματος;


Αρχικά, το αιώνιο θύμα λέει “ναι” ακόμα κι όταν θέλει να πει όχι. Επειδή έχει χαμηλή εικόνα για τον εαυτό του και δεν θέτει ξεκάθαρα όρια, δεν μπορεί να εκφράσει αυτό που πραγματικά θέλει και να αντισταθεί σε κάτι που δεν του αρέσει.


Επίσης, ένα άτομο που είναι το αιώνιο θύμα προσπαθεί διαρκώς να ικανοποιήσει τα “θέλω” των άλλων και όχι τα δικά του. Έτσι, καταλήγει να κάνει “θελήματα” και να γίνεται το “παιδί για όλες τις δουλειές”.


Ακόμα, το αιώνιο θύμα έχει την τάση να θυσιάζεται για τους άλλους σε υπερβολικό βαθμό, βάζοντας πίσω τον εαυτό του. Με άλλα λόγια, δεν βάζει προτεραιότητα τον εαυτό του και τις ανάγκες του, αλλά παραμερίζει τα πάντα προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των άλλων.





Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι ότι περιμένει και ελπίζει οι γύρω του να καταλάβουν τις θυσίες που κάνει και να τις εκτιμήσουν από μόνοι τους. Δηλαδή, δεν διεκδικεί τον χώρο που του αναλογεί σε μια σχέση, αλλά περιμένει να του δοθεί η αξία και ο χώρος που του αξίζει αυτόματα, σαν από μόνος του.


Τέλος, μέσα σε όλα αυτά το άτομο που θυματοποιείται μέσα σε μια ερωτική σχέση νιώθει διαρκώς αδικημένο, ότι του δόθηκε ένας άδικος ρόλος από τον σκηνοθέτη. Αδυνατεί να κατανοήσει το πού κάνει λάθος και το τι πρέπει να διορθώσει και προσπαθεί με τον ίδιο τρόπο, όντας δηλαδή υπερβολικά καλός και με το να ανέχεται τα πάντα, να αποδείξει ότι δεν του αξίζει αυτό που ζει.


Ποια Είναι Η Λύση Για Το Αιώνιο Θύμα;


Το πρώτο που πρέπει να συμβεί είναι το αιώνιο θύμα να συνειδητοποιήσει το τι του συμβαίνει και τον ρόλο που υιοθετεί στις ερωτικές του σχέσεις. Μόλις το κάνει αυτό, έχει κάνει τη μισή διαδρομή.


Πολύ βασικό είναι να θέσει ξεκάθαρα όρια στον εαυτό του όσον αφορά το τι ανέχεται και το τι όχι από τους γύρω του και φυσικά από τον ερωτικό του σύντροφο. Συνήθως, το αιώνιο θύμα δεν ξέρει τι θέλει ούτε τι δεν θέλει να του συμβαίνει σε μια σχέση. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις ανέχεται και συμπεριφορές που τον πληγώνουν. Το καλύτερο είναι να ορίσει ξεκάθαρα το τι θέλει και το τι δεν θέλει να του συμβαίνει, ώστε να σταματήσει να την πατάει.


Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα πιο δύσκολο κομμάτι: Το αιώνιο θύμα χρειάζεται, εφόσον έχει ξεκαθαρίσει τα όριά του στον εαυτό του, να τα ορίσει στους γύρω του και να αρχίζει να εφαρμόζει μια νέα τακτική συμπεριφοράς. Αυτο προϋποθέτει αρκετή υπομονή και σίγουρα αντοχές. Συνήθως, οι άνθρωποι που μας έχουν ήδη μάθει ότι συμπεριφερόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο στη ζωή μας, είναι δύσκολο να αλλάξουν την οπτική τους και να δεχτούν τη νέα μας εικόνα. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους προς τα εμάς.


Έτσι, αν πας να θέσεις στους άλλους την εικόνα του νέου σου εαυτού, πρέπει να είσαι ξεκάθαρος στο στόχο σου και να μην απογοητευτείς. Αντίθετα, να εξηγήσεις και να παλέψεις με κάθε τρόπο ώστε να λάβεις από τους γύρω σου τη συμπεριφορά που όντως θέλεις και πιστεύεις ότι σου αξίζει.



Συνολικά, ενώ είναι αρκετά δύσκολο να βγούμε από αυτά τα μοτίβα του αιώνιου θύματος, πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι στο τι ορίζουμε ως συμπεριφορές θύματος στον εαυτό μας και να επιδιώξουμε συνειδητά και συστηματικά να σταματήσουμε να δεχόμαστε καταστάσεις που δεν μας αξίζουν.


Η επιμονή είναι σημαντική σε αυτό το κομμάτι και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποχωρήσουμε σε αυτά που θέλουμε. Αντίθετα, είναι ωφέλιμο να διεκδικούμε σταθερά και με πυγμή το πώς θέλουμε να μας συμπεριφέρονται. Στην τελική, εμείς και μόνο εμείς ορίζουμε το πώς μας βλέπουν και μας συμπεριφέρονται οι άλλοι. Όταν το καταλάβουμε αυτό, ο κόσμος γύρω μας θα αλλάξει ριζικά.


Συνέχισε να δημιουργείς τη δική σου Φανταστική Πραγματικότητα


Φιλιά,

Φιλομένη Φλογερού



bottom of page