top of page
  • Εικόνα συγγραφέαfilomeniflogerou

Η Χριστίνα Ψύλλα Σε Μια Συζήτηση Που Θα Συζητηθεί

Έγινε ενημέρωση: 10 Μαΐ 2022


Τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν από εμάς, και αν θέλουμε να δούμε την διαφορά στον κόσμο θα πρέπει να την δημιουργήσουμε εμείς.

Η Χριστίνα Ψύλλα είναι η συγγραφέας του βιβλίου "Η Φλόγα της Ελεγκάντι", ένα βιβλίο που έγινε Best Seller και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. Ζει στην Αθήνα, έχει σπουδάσει Στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι πρωταθλήτρια Τάεκ Βο Ντο. Απολαμβάνει το διάβασμα και το σινεμά, οτιδήποτε έχει να κάνει με το φαγητό και τα Χριστούγεννα. Όνειρό της είναι να ταξιδέψει στον κόσμο και να γνωρίσει όσους περισσότερους πολιτισμούς μπορεί.

Λίγα Λόγια Για Το Βιβλίο "Η Φλόγα Της Ελεγκάντι"


"Πέρασα μέσα από ένα βιβλίο, σε έναν κόσμο όπου τα μαγικά πλάσματα θεωρούνται φυσιολογικά. Μου λένε ότι ανήκω σε μια φυλή ανθρώπων προικισμένων να τιθασεύουν τα στοιχεία της ύλης και του νου.

Εγώ, όμως, δεν έχω καμία μαγική δύναμη· ή τουλάχιστον, έτσι πίστευα. Ανεξιχνίαστες επιθέσεις, ανεκπλήρωτοι έρωτες και μοχθηρές συνωμοσίες σκεπάζουν τη Νημφαιά Ακαδημία. Η ερώτησή μου είναι μία: Αφού δεν ήμουν μέρος της ιστορίας, γιατί πολλά από αυτά με αφορούν;

Βρέθηκα εδώ για κάποιον λόγο.

Είμαι η Ελίζ Γουάιτ. Είμαι το απαγορευμένο, ο μύθος σας, και θα διεκδικήσω τη θέση μου σε αυτόν τον κόσμο."


Με αυτά τα λόγια η συγγραφέας μας υποδέχεται στον κόσμο που έχει δημιουργήσει. Μια Ακαδημία για νέους και νέες με μαγικές δυνάμεις είναι γεμάτη μυστικά, δολοπλοκίες, μυστήριες επιθέσεις και πολύ έρωτα. Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, η Ελίζ Γουάιτ, είναι μια νεαρή κοπέλα που προέρχεται από μια σχετικά δύσκολη οικογενειακή κατάσταση. Μετά από ακόμα έναν καυγά στο σπίτι της, βρίσκει τον εαυτό της σε ένα βιβλιοπωλείο ψάχνοντας το επόμενο βιβλίο για να χαθεί στο καταφύγιό της, τις σελίδες του.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο βιβλίο φαντασίας τη "ρουφάει" μέσα του και δίχως κι εκείνη να μπορεί αρχικά να το εξηγήσει, καταλήγει στη Νημφαία Ακαδημία κι έναν κόσμο γεμάτο μυθικά πλάσματα. Με τον έρωτα να της χτυπάει την πόρτα, η Ελίζ Γουάιτ εξελίσσεται κι αλλάζει καθ' όλη τη διάρκεια του βιβλίου, προσπαθώντας όχι μόνο να συνηθίσει τη νέα της πραγματικότητα, αλλά και να αντιμετωπίσει αντίξοες συνθήκες.Η Συγγραφέας Ελευθερία Κόλλια μας Λέει την Άποψή της για το Βιβλίο «Η Φλόγα της Ελεγκάντι»


Το μυθιστόρημα φαντασίας «Η Φλόγα της Ελεγκάντι» αποτελεί την πρώτη δουλειά της νεαρής συγγραφέως Χριστίνας Ψύλλα. Πρόκειται για ανάγνωσμα που απευθύνεται σε κοινό εφήβων και νεαρών ενηλίκων, ωστόσο μπορεί, κατά την άποψή μου, να προσελκύσει ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα στους κόλπους της δροσερής ιστορίας του.


Η δεκαεννιάχρονη Ελίζ Γουάιτ είναι μια φλογερή προσωπικότητα με ταλαιπωρημένη προϊστορία που βρίσκει καταφύγιο στις σελίδες αγαπημένων μυθιστορημάτων, όταν ένα απ’ αυτά την «απορροφά» μαγικά στον κόσμο του, τοποθετώντας την στη θαυμαστή διάσταση της Νημφαιάς Ακαδημίας. Οι περιπέτειες της Ελίζ την παρασέρνουν στα μονοπάτια ξεχωριστών συμμάχων κι εχθρών, στο πλούσιο άδυτο μιας ευφάνταστης κοινωνίας, καθώς επίσης και στην πηγή ανακάλυψης της προσωπικής της δύναμης.Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση διακατέχεται από αμεσότητα, αποδίδοντας ζωηρά τόσο τον χαρακτήρα της ίδιας της πρωταγωνίστριας, όσο κι ολόκληρου του κόσμου που την περιβάλλει. Ο λιτός λόγος συνεπάγεται ενίοτε ενός προφορικού αυθορμητισμού, χωρίς, όμως να στερείται των απαραίτητων γλαφυρών περιγραφών και του διακριτικού λυρισμού όπου απαιτείται, διατηρώντας με συνέπεια το ύφος και τη φόρμα που επιλέγει.


Μυστηριώδεις περιπλανήσεις και δόσεις φρέσκου χιούμορ πλέκονται με στιγμές κλιμακούμενης αγωνίας, ανατροπών και άρτια σκηνοθετημένης περιπέτειας, ξεναγώντας τον αναγνώστη σε πληθώρα συναισθηματικών και συγκυριακών εναλλαγών. Τα μυστικά της Νημφαιάς Ακαδημίας ξεπηδούν αβίαστα απ’τα κεφάλαια με το ταξίδι της Ελίζ να’χει την οικεία γεύση ιστοριών όπως η Αλίκη του Κάρολ κι η Ντόροθυ του Μπάουμ, αλλά και μια προσωπική σφραγίδα που προσδίδει ταυτότητα και πρωτοτυπία.


Με φόντο την υπερβατική περιπέτεια, πάντως, το επίκεντρο της ιστορίας έγκειται στα νεανικά σκιρτήματα και τη μύηση της Ελίζ στη σφαίρα του ωριμότερου έρωτα. Ο γοητευτικός συμπρωταγωνιστής της, Στεφάν είναι ένας νέος που μοιάζει να’χει την ιδανική «τελειότητα» ενός τυπικού ήρωα της ρομαντικής λογοτεχνίας, όμως, στην πορεία κρύβει περίπλοκες σκιές που σταδιακά τον εξανθρωπίζουν.


Τέλος, σημειώνεται ένας αχνός, μα καίριος σχολιασμός ζητημάτων που άπτονται της πραγματικότητας, όπως η επιρροή που ασκεί το σύστημα της εκπαίδευσης και ο γονεϊκός παράγοντας στην ανάπτυξη της νεανικής προσωπικότητας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας εν συνόλω. Οι απειλές της Νημφαιάς Ακαδημίας φαντάζουν υπερβατικές, όμως στον πυρήνα τους αφορούν προβληματισμούς που χρίζουν συζήτησης από μικρούς και μεγάλους.


Εν κατακλείδι, η πρώτη απόπειρα της Χριστίνας Ψύλλα στη λογοτεχνία του φανταστικού στέφεται κατά τη γνώμη μου με επιτυχία, αγγίζοντας τις χορδές του ρομαντικού και του περιπετειώδους πνεύματος σ’ ένα πλαίσιο σπαρταριστής φαντασίας που καλωσορίζει με ζεστασιά τον αναγνώστη. Η συνέχεια της ιστορίας αναμένεται μ’ ένα δεύτερο μέρος που έπεται να γίνει αποδεχτό με ανοιχτές αγκάλες. Η Νημφαία Ακαδημία περιμένει να την ανακαλύψετε, ενώ η Χριστίνα ξεκινά το ταξίδι της στα νερά της συγγραφής με τον ορίζοντα καθαρό και πολλά υποσχόμενο.Συνέντευξη της Χριστίνας Ψύλλα στην Φιλομένη Φλογερού και την Ελευθερία Κόλλια


Πώς εμπνεύστηκες την αρχική ιδέα για να γράψεις το βιβλίο “Η Φλόγα της Ελεγκάντι”;


Η ιδέα ήρθε αβίαστα στο μυαλό μου. Έψαχνα να διαβάσω κάτι που να διαδραματίζεται σε μια Ακαδημία, να υπάρχει μαγεία των στοιχείων και των παρελκόμενων τους και να έχει ρομάντζο. Αυτό όμως ήταν κάτι που δεν μπορούσα να βρω. Έτσι αποφάσισα να το γράψω. Η Ελίζ είναι μια καθημερινή κοπέλα που αποζητά να ξεφύγει από την καθημερινότητα. Όπως εγώ, όπως όλοι μας. Ήθελα να γράψω για κάποιον σαν εμάς, με την μόνη διαφορά βεβαία ότι η Ελίζ κατάφερε να περάσει μέσα από ένα βιβλίο και να βρεθεί στον μαγικό κόσμο που όλοι μας ονειρευόμαστε!


Τι απόλαυσες και τι δεν απόλαυσες στην όλη διαδικασία; Τι σου φάνηκε εύκολο και τι δύσκολο στην όλη διαδικασία;Απόλαυσα τα πάντα. Την αδρεναλίνη, την ανυπομονησία για το επόμενο κεφάλαιο, το ρομάντζο, την δράση, την μαγεία και πάνω από όλα την Νημφαιά Ακαδημία. Μια σχολή μαγείας που πάντα ονειρευόμουν να είναι αληθινή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει δύσκολο και εύκολο στην συγγραφή. Νομίζω ότι είναι ένα ταξίδι που το ζεις με πάθος και ανοιχτό μυαλό, έτοιμο για περιπέτεια. Χάνεσαι στον κόσμο και στους χαρακτήρες σου, και ξαφνικά ζεις μια διαφορετική πραγματικότητα.


Πόσα βιβλία θα έχει η σειρά;


Θα είναι τριλογία. Το δεύτερο θα το έχετε σύντομα στα χέρια σας.


Ποια είναι τα μηνύματα που θέλεις να περάσεις μέσα από το έργο σου;


Η αλήθεια είναι πως δεν έγραψα γιατί θέλω να περάσω κάποιο μήνυμα. Έγραψα γιατί είχα κάτι να πω. Δεν είναι τίποτα επιτηδευμένο ή προσχεδιασμένο να αγγίξει τον αναγνώστη. Ο κάθε ένας από εμάς βρίσκει κάτι διαφορετικό στις λέξεις που ίσως του προσφέρει καταφύγιο. Αυτό που ελπίζω λοιπόν είναι να βρείτε το δικό σας μήνυμα μέσα από την ιστορία.


Βρείτε το video για το βιβλίο εδώ.Πώς είναι η καθημερινότητα του συγγραφέα; Ποια είναι η καλύτερη ώρα για συγγραφή;


Ακριβώς όπως όλων των άλλων. Δουλειά, διάβασμα, βόλτες με φίλους και προβλήματα ή χαρούμενες στιγμές. Το μόνο διαφορετικό που έχει η ζωή ενός συγγραφέα είναι η επιλογή διαφορετικού χόμπι. Στην Ελλάδα τουλάχιστον.


Για εμένα το βράδυ. Όταν όλα είναι ήρεμα και μπορώ να αφοσιωθώ στην ιστορία μου. Είναι πιο εύκολο για το μυαλό να δημιουργήσει εικόνες και να ταξιδέψει.


Τι σε εμπνέει; Υπήρχαν διαστήματα που δεν είχες έμπνευση;


Πάντα υπάρχουν σε όλους και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Κάποια στιγμή χρειαζόμαστε ένα διάλλειμα. Η έμπνευση θα μας βρει και πάλι.

Προσωπικά εμπνέομαι από καθημερινά ερεθίσματα.


Υπήρχε κάποιο σημείο που σκέφτηκες να τα παρατήσεις;


Όχι, γιατί η συγγραφή είναι κάτι που κάνω για εμένα. Επειδή εγώ θέλω να σας πω κάτι. Επειδή εγώ θέλω να διαβάσω τι θα γίνει στη συνέχεια. Είναι το καταφύγιο μου και ο τρόπος μου να χαλαρώνω.


Τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου εάν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω τη στιγμή που ξεκινούσες το συγκεκριμένο εγχείρημα;


Όλα θέλουν τον χρόνο τους και όλα θα γίνουν όταν έρθει η σωστή στιγμή. Μην βιάζεσαι και μην αγχώνεσαι, γιατί χάνεις την μαγεία.
Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο που χρειάστηκε να ξεπεράσεις κατά τη διάρκεια του συγγραφικού σου ταξιδιού;


Να βρω ελεύθερο χρόνο. Πολλές φορές ήθελα τόσο πολύ να γράψω, αλλά δεν προλάβαινα λόγω υποχρεώσεων.


Αν γυριζόταν το βιβλίο σου σε ταινία, ποιος θα ήθελες να το σκηνοθετήσει και ποια θα ήθελες να παίξει την πρωταγωνίστριά σου;


Δεν έχω την παραμικρή ιδέα.


Ποιο είναι το αγαπημένο σου μυθιστόρημα;


Ο Κουρδιστός Πρίγκιπας. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς Δαιμονικές Μηχανές από την αγαπημένη μου συγγραφέα Κασσάνδρα Κλερ.


Σε τι βαθμό πιστεύεις υπάρχει η μαγεία στην καθημερινή μας ζωή;


Όπως λέει και ο Στεφάν (χαρακτήρας του βιβλίου):

«Δεν υπάρχει κόσμος χωρίς μαγεία, Ελίζ, απλά πρέπει να ξέρεις πού να κοιτάξεις».

Τι πιστεύεις θα μπορούσε να γίνει συνολικά στην κοινότητα του βιβλίου ώστε να αρχίζει να διαβάζει περισσότερος κόσμος;


Αυτό ξεκινάει από τους αναγνώστες. Μπορούμε να πάρουμε δώρο ένα βιβλίο σε κάποιον ακόμα και αν δεν διαβάζει. Κάτι που θα μπορούσε να τον ενδιαφέρει. Ίσως εμπνευσμένο από κάποιο παιχνίδι ή ταινία που του άρεσε.


Οι γονείς θα μπορούσαν να μάθουν στα παιδιά τους να διαβάζουν. Αν ξεκινήσουν από μικρή ηλικία ίσως να ανακαλύψουν ότι το απολαμβάνουν.

Τι σε απασχολεί εσένα προσωπικά σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις και την κοινωνία;


Με ενοχλεί η κακιά ζήλια, η έχθρα όταν θα έπρεπε να υπάρχει στήριξη και η σκέψη του «Δεν μπορώ να ανέβω εγώ, άρα θα ρίξω εσένα στο επίπεδο μου». Τόση τοξικότητα για το τίποτα και στο τέλος χωρίς να βγαίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όλη αυτήν την ενέργεια θα μπορούσαμε να την διοχετεύσουμε στο να γίνουμε καλύτεροι σύντροφοι, φίλοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι…


Τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν από εμάς, και αν θέλουμε να δούμε την διαφορά στον κόσμο θα πρέπει να την δημιουργήσουμε εμείς.

Είναι δύσκολο να είσαι συγγραφέας στις μέρες μας;


Όλα είναι δύσκολα σήμερα. Σημασία έχει πόσο το θέλεις, και πόσο πιστεύεις στον εαυτό σου.


Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να συμπληρώσεις;


Θα ήθελα να πω ότι στον κόσμο μας είναι πολύ εύκολο να κάνουμε την λάθος επιλογή, να βλάψουμε κάποιον επειδή κάποιος άλλος έχει βλάψει εμάς, να τα παρατήσουμε ή να μην ξεκινήσουμε ποτέ, αλλά… Στο τέλος της ημέρας πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί το κάνουμε. Τι είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και κατά πόσο ξεφεύγει ή πλησιάζει από τα όνειρα μας;


Δεν υπάρχει νόημα να ασχολείσαι με το τι λένε ή κάνουν οι άλλοι. Γύρνα την προσοχή σου στον ίδιο σου τον εαυτό, και στόχευσε ψηλά. Μόνο έτσι μεγαλώνουν οι πιθανότητες να πετύχεις τα όνειρα σου.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτήν την υπέροχη συνέντευξη. Διασκέδασα απαντώντας τις ερωτήσεις και εύχομαι τα καλύτερα σε αυτήν την νέα ενότητα του blog σας!


Βρες το βιβλίο της Χριστίνας Ψύλλα "Η Φλόγα της Ελεγκάντι" εδώ.


Βρες τη συγγραφέα εδώ και εδώ.

Comments


bottom of page