top of page
  • Εικόνα συγγραφέαfilomeniflogerou

Η Μαίρη Ελευθεριάδου Μας Μιλάει Για Όλους Και Για Όλα

Έγινε ενημέρωση: 10 Μαΐ 2022


Όταν νιώθεις ότι είναι μια αγάπη που σε γεμίζει και σου ξυπνά την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, ότι έχετε χημεία με κάθε άγγιγμα και φιλί, όταν συναντάς σε αυτό το άτομο τον έρωτα και την φιλία μαζί γιατί μπορείτε να συζητήσετε τα πάντα και να γελάτε με τα ίδια πράγματα τότε σίγουρα είναι έρωτας. Και φυσικά όταν ακούς ένα όμορφο τραγούδι και νιώθεις πως έχει γραφτεί για εσάς.

Η Μαίρη Ελευθεριάδου είναι η συγγραφέας των βιβλίων "Ένα Βαλς Κάτω Από Τα Αστέρια" και "Το Πιο Μελωδικό Ρεφρέν" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Οσελότος - Βρείτε τα εδώ. Είναι σχεδόν 27 ετών και είναι καθηγήτρια γαλλικών. Εκτός από το να διδάσκει, αγαπάει να γράφει ιστορίες, να περνάει όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα της πρόσωπα, να ακούει μουσική, να ταξιδεύει και να διαβάζει. Είναι απόφοιτη της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και ζει στην Αθήνα, "την πόλη με τις αντιθέσεις και την ομορφιά σε κάθε γωνιά της", όπως δηλώνει η ίδια.





Λίγα Λόγια Για Τα Βιβλία Της


"Ένα Βαλς Κάτω Από Τα Αστέρια"


"Υπάρχουν και οι ξαφνικές μπόρες".

"Μα οι μπόρες της καρδιάς είναι χειρότερες"

Η Αμαλία με τον Λουκά γνωρίζονται ένα πρωινό στη Φιλοσοφική. Η έλξη μεταξύ τους είναι αμοιβαία, ώσπου διαπιστώνουν ότι διαφέρουν σαν τη μέρα με τη νύχτα. Ένα τηλεσκόπιο και ένας χορός κάτω από τ' αστέρια μπορούν να τα αλλάξουν όλα; Μια ιστορία για δυο αντίθετους (μήπως ίδιους;) χαρακτήρες που παλεύουν με τα δυνατά τους συναισθήματα, ενώ η μουσική κυριαρχεί στην καθημερινότητά τους.


"Το Πιο Μελωδικό Ρεφρέν"


Μια ιστορία με όχημα τη μουσική που συντροφεύει την καθημερινότητά μας. Ένα love story. Δεκαπέντε τραγούδια για δεκαπέντε κεφάλαια. Δυο ήρωες, η Ηλέκτρα και ο Πέτρος, που γνωρίζονται και ερωτεύονται στη λατρεμένη Αθήνα, με τα σωστά τους, τα λάθη τους και τις υπερβολές τους. Κάθε κεφάλαιο εμπνευσμένο και από ένα τραγούδι μελωδικό όσο και η ίδια η ζωή.

Συνέντευξη της Μαίρης Ελευθεριάδου στην Φιλομένη Φλογερού και την Ελευθερία Κόλλια

- Πώς ξεκίνησες να γράφεις; Ποια ήταν τα ερεθίσματά σου ώστε να γίνεις συγγραφέας;


Ξεκίνησα να γράφω στα 13 μου λόγω της μεγάλης μου αγάπης στα βιβλία –από πολύ μικρή ηλικία οι γονείς μου διάβαζαν παραμύθια- αλλά έγινε με ντροπαλά βήματα καθώς δεν ήθελα τότε να διαβάσει κανείς ακόμα τα όσα έγραφα. Ωστόσο, μερικά χρόνια μετά βρήκα το κατάλληλο θάρρος με την υποστήριξη των δικών μου να διαβάσουν και άλλοι τα κείμενα μου. Ίσως ένα από τα ερεθίσματα να ήταν και το ότι κρατούσα ημερολόγιο αλλά και που το αγαπημένο μου μάθημα στο σχολείο ήταν η λογοτεχνία.

- Πότε διάβασες το πρώτο σου βιβλίο και ποιο ήταν;


Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση! Πρέπει να ήταν κάποιο κλασσικό παραμύθι ίσως κάτι εμπνευσμένο από ταινίες της Disney. Θυμάμαι ότι διάβαζα και πολύ Ευγένιο Τριβιζά, έναν υπέροχο παραμυθά και άνθρωπο.

- Τι μηνύματα θέλεις να περάσεις από τα μέχρι τώρα βιβλία σου;


Σίγουρα θέλω να τονίσω την αξία της αγάπης. Όχι μόνο την ερωτική, αλλά και την φιλική, την οικογενειακή στην ζωή μας. Δεν υπάρχει μόνο ο έρωτας που γεμίζει την καθημερινότητα. Ωστόσο, τονίζω και πως στην αναζήτηση του συντρόφου θα πρέπει να τον βλέπουμε και σαν φίλο μας κάτι που δεν έχω συναντήσει σε πολλά βιβλία. Γενικά, δεν ήθελα να έχω στερεότυπα ας πούμε στο δεύτερο βιβλίο έχουμε έναν πιο συναισθηματικό ήρωα και μια ηρωίδα που βάζει μπροστά την λογική, κάτι που πάλι δεν συναντάμε τακτικά, μονάχα το αντίστροφο και είναι κρίμα. Επίσης, γράφω και για την σημασία του να πιστεύουμε στους εαυτούς μας και να έχουμε τα όνειρα μας στον επαγγελματικό τομέα, να μην τα παρατάμε με την πρώτη δυσκολία.


- Τι σε εμπνέει;

Ένα τραγούδι, μια όμορφη συζήτηση, ένα συναίσθημα που μπορεί να νιώσω ή ένα τοπίο που μπορεί να δω.

- Ποια ήταν η έμπνευση σου για τους δυο κύριους πρωταγωνιστές του τελευταίου σου βιβλίου καθώς και για την μεταξύ τους σχέση;


Είναι δυο αντίθετοι και καθημερινοί χαρακτήρες οι ήρωες του Ένα βαλς κάτω από τ’αστέρια. Γνωρίζονται τυχαία ένα πρωινό στην Φιλοσοφική και καταλήγουν πως συμφωνούν ότι διαφωνούν και αυτό όχι πάντοτε. Συναίσθημα εναντίον λογικής, παρορμητισμός εναντίον συνετών αποφάσεων και ανάμεσα τους μια αστραπιαία έλξη. Θα υπερισχύσει η θεωρία πως τα ετερώνυμα έλκονται ή μήπως είναι περισσότερο ίδιοι μέσα στις διαφορές τους από όσο νομίζουν;



- Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχεις συναντήσει στο συγγραφικό σου ταξίδι;


Θα έλεγα ότι είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι. Η αποδοχή του αναγνωστικού κοινού είναι πολύ συγκινητική και κάθε καλό τους λόγο τον κρατώ για να μου δίνει κίνητρο να συνεχίσω να γράφω. Σίγουρα όταν αποφασίζουμε να εκδώσουμε κάτι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για κάποιες αρνητικές κριτικές μα δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Η στιγμή που έστω και ένας αναγνώστης θα ταυτιστεί με τους ήρωες σου ή θα συζητήσει τα κίνητρα, τις αποφάσεις τους είναι απλά υπέροχη.


- Τι συμβουλεύεις τους συγγραφείς που τώρα ξεκινούν την πορεία και την καριέρα τους;


Να μην σταματάνε να γράφουν όταν έρχεται η έμπνευση, να έχουν δυο έμπιστα τους άτομα να διαβάζουν τα κείμενα τους και να τους προτρέπουν την συνέχιση της συγγραφής και να μην τα παρατάνε με την πρώτη απόρριψη από κάποιον εκδοτικό. Υπάρχουν πάρα πολλοί εκδοτικοί που θα θέλουν να δώσουν ευκαιρίες σε συγγραφείς όπως ο Οσελότος, ένας εξαίρετος εκδοτικός.




- Ποια πιστεύεις ότι είναι τα κοινωνικά μοτίβα και πρότυπα στο φλερτ και τον έρωτα; Πιστεύεις ότι οι σημερινοί νέοι αντιμετωπίζουν δυσκολία στον έρωτα και το φλερτ στη σημερινή κοινωνία;


Θεωρώ ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αντίστοιχα έχει διαφορετικά μοτίβα στο πως προσεγγίζει έναν άλλο άνθρωπο. Σίγουρα παίζουν ρόλο τα πρότυπα του. Στην εποχή μας η αλήθεια είναι πως φαντάζει κάπως δυσπρόσιτος ο έρωτας πίσω από οθόνες αλλά δεν είναι και ο κανόνας. Πάντα θα ανθίζει και μέσα στα δύσκολα. Ίσως αυτό που λείπει στις μέρες μας είναι λίγη τόλμη να εκφραστεί με όμορφο τρόπο- το τονίζω αυτό!- το ερωτικό συναίσθημα.

- Τι είναι ο έρωτας για εσένα;


Είναι κάτι που δυσκολεύεσαι να περιγράψεις με λόγια ακόμα και αν κατέχεις το πιο προσεγμένο λεξιλόγιο. Όταν νιώθεις ότι είναι μια αγάπη που σε γεμίζει και σου ξυπνά την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, ότι έχετε χημεία με κάθε άγγιγμα και φιλί, όταν συναντάς σε αυτό το άτομο τον έρωτα και την φιλία μαζί γιατί μπορείτε να συζητήσετε τα πάντα και να γελάτε με τα ίδια πράγματα τότε σίγουρα είναι έρωτας. Και φυσικά όταν ακούς ένα όμορφο τραγούδι και νιώθεις πως έχει γραφτεί για εσάς.


- Πιστεύεις ότι έχει αλλοιωθεί η έννοια της αγάπης, του έρωτα και των ερωτικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια; Γιατί;


Ίσως η άνεση μιας οθόνης να μας έχει απομακρύνει κάπως ενώ ταυτόχρονα μας έχει φέρει και πιο κοντά όσο αντιφατικό και αν φαίνεται αυτό. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ πως έχει αλλοιωθεί. Απλά ίσως όταν βρίσκουμε αυτό το άτομο που αγαπάμε θα ήταν καλό να δείχνουμε τα συναισθήματα μας. Πολλοί προτιμούν την ασφάλεια του να κρύβουν το εύρος των συναισθημάτων τους και συχνά δημιουργείται παρεξήγηση. Οπότε ένα βασικό θέμα είναι η έλλειψη σωστής επικοινωνίας μερικές φορές.



- Πόσο θεωρείς ότι οι οικογενειακές προσλαμβάνουσες επηρεάζουν τις σχέσεις που διαμορφώνουν οι νέοι στο μέλλον;


Είμαι σίγουρη ότι στον τομέα της Ψυχολογίας θα παίζει κυρίαρχο ρόλο το οικογενειακό περιβάλλον ως πρότυπο σε μελλοντικές σχέσεις αλλά θεωρώ ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να χαράξει την δική του πορεία. Και από μια δύσκολη αφετηρία στη ζωή κάποιου, θεωρώ ότι αν έχει την κατάλληλη στήριξη μετέπειτα και παλέψει για το μέλλον του μπορεί να ξεφύγει από κάθε φαύλο κύκλο και να πάψει να αναπαράγει μοτίβα. Ίσως το λέω εκ του ασφαλούς επειδή προέρχομαι από μια πολύ ισορροπημένη οικογένεια αλλά πιστεύω ότι για όλους υπάρχει ελπίδα πάντα.

-Με τόσο μουσική αφήγηση κι αγάπη στους στίχους όμορφων τραγουδιών, ποιο τραγούδι εκφράζει περισσότερο απ' όλα εσένα;


Θα πω τα δυο τραγούδια που τα ξεκίνησαν όλα, την συγγραφή του πρώτου βιβλίου για την ακρίβεια. Το Absolute beginners του David Bowie και το Wild is the wind σε διασκευή του ίδιου. Είναι δυο υπέροχες μελωδίες που εξυμνούν την λυρική όψη του έρωτα. Θεωρώ ότι κάθε πρώτος έρωτας θα έχει το πρώτο ως soundtrack και θα συμφωνώ πάντοτε ότι το νόημα κάθε έρωτα θα περικλείεται στο δεύτερο.

-Πόσο σημαντική είναι η χρήση τραγουδιών την ώρα της συγγραφής;


Είναι πολύ σημαντική καθώς μπορεί να ταιριάξει άψογα με την πλοκή πχ σε μια έντονη σκηνή ταιριάζει απίστευτα το Don’t cry των Guns’n’roses και να δώσει τον κατάλληλο παλμό. Επιπλέον, μπορούμε και στην ίδια την ζωή να συνδέσουμε μια αγαπημένη ή μια κάπως άχαρη στιγμή με ένα τραγούδι και όταν το ακούμε ξανά είναι σαν να μεταφερόμαστε σε εκείνη την εποχή. Επομένως, ο αναγνώστης ίσως και να ταυτίζεται ακόμα περισσότερο με την σωστή μουσική υπόκρουση.



-Μια λέξη για κάθε ένα απ'τους δυο σου ήρωες και μια λέξη που περιγράφει τον έρωτα τους.


Αμαλία: λογική/ Λουκάς: συναίσθημα/ Ο έρωτας τους: κυματισμός σε απάνεμη θάλασσα ή κύμα (αν πρέπει οπωσδήποτε να είναι μόνο μια λέξη)

-"Ερως ανικατε μαχαν" έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Σαν γνήσια Ελληνίδα συγγραφέας ποιοτικών ρομαντικών αναγνωσμάτων, πιστεύεις είχαν δίκιο;


Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άπειρα ρητά σε όλες τις γλώσσες για τον έρωτα και το κάθε ένα ξεχωριστά είναι υπέροχο, να μπορεί να αποτυπώσει σε μερικές λέξεις το νόημα του. Σίγουρα είναι ανίκητος στην μάχη, ενώνει τα ετερώνυμα και μας δίνει πρωτόγνωρα συναισθήματα. Έχοντας ερωτευτεί ήδη μια φορά μπορώ να επιβεβαιώσω το κάθε ρητό και πως έρχεται πάντα στο πιο απίθανο μέρος την στιγμή που δεν το περιμένεις. Ερωτευτείτε, λοιπόν!

- Τι ετοιμάζεις συγγραφικά για το μέλλον;


Είμαι στην διαδικασία ετοιμασίας του τρίτου μου βιβλίου το οποίο είναι ανεξάρτητο από τα προηγούμενα και αφορά δυο παιδικούς φίλους που συναντιούνται ξανά μετά από καιρό στην Ναύπακτο. Ελπίζω να εκδοθεί πρώτα ο Θεός και να αγαπηθεί.

- Υπάρχει κάτι άλλο που θέλεις να προσθέσεις;


Φιλομένη μου σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την όμορφη συνέντευξη. Εύχομαι υγεία, έμπνευση και ηρεμία.


Comentarios


bottom of page